BIO

 

Sebas van der Donk (1992) studeerde in 2016 af aan de Academie voor Theater in Tilburg en is sindsdien werkzaam als docent, acteur en theatermaker.  Zo speelde hij eerder in educatie voorstellingen van onder andere Toneelgroep Maastricht, Het Laagland en NTGent en is hij theaterdocent bij Jeugdtheater Kumulus waar hij o.a. lesgeeft aan het LOT. Ook is hij onderdeel van het straattheater collectief De Italianen.

THEATERMAKER ‘gebaseerd op waargebeurde fantasieën’

Hij maakt muzikale, brutale, filosofische en toegankelijke voorstellingen die voor een jong publiek aantrekkelijk zijn. Hij laat zich inspireren door de grote en kleine actualiteit die spelen in de wereld om ons heen.

Sebas heeft een fascinatie voor de adolescent. Hij wil graag verhalen vertellen die de onderbuik en binnenwereld van jongeren invoelbaar maken. De stoeiende adolescent op zoek naar zijn weg in de volwassen wereld staat centraal. Terugkerende thema’s zijn (gender)identiteit, groepsprocessen, beeldvorming en maakbaarheid.

Naast werk in de black box zoekt hij graag naar a-theatrale speelplekken zoals klaslokalen, flatappartementen en locaties in de openbare ruimte.

Vanaf 2021 is Sebas verbonden als theatermaker aan VIA ZUID en Compagnie COVAR.

DOCENT ‘speelplaats voor de onderbuik’

Lessen starten bij hem met training. Daarin is aandacht voor de bewustwording en de betekenis van het lichaam, het contact met de ander en de rol van de omgeving. Vanuit elementaire opdrachten en persoonlijke coaching geeft hij inzicht hoe geloofwaardig op de vloer te staan.

Hij spreekt durf, het reflecterend vermogen en de creativiteit aan en zorgt er op deze manier voor dat de elementaire technieken van het acteren eigen worden gemaakt.

Met sturing leert de leerling zichzelf de ruimte te geven in het spel. De leerlingen uiten zich doormiddel van een eigen act, een persoonlijk verhaal, een filosofisch gesprek, toneelteksten, muziek en beweging.